d' art of thoughts

Fikir dengan akal, tilik pakai hati.

Lucunya Negeri Ini

leave a comment »

Kadang-kadang melihat orang lain membawa kita muhasabah diri sendiri. Melihat negara orang membuat kita memikirkan negara kita.

Alangkah Lucunya Negeri Ini (ALNI) – sebuah filem kritik sosial hebat arahan Dedy Mizwar. Siapa tidak kenal Dedy Mizwar lewat lakonannya dalam Kiamat Sudah Dekat dan Ketika Cinta Bertasbih, atau melalui iklan IndoMee bersama Mila.

Di mana-mana di Indonesia, baik di mall, dalam bas, mahupun di pasar, semuanya ada pencopet (penyeluk saku). Kisah pencopet dalam ALNI bukan kisah biasa, tapi kisah yang membawa kita menyelami liku hidup dunia mereka, maksud saya di Indonesia.

Mereka tidak bersekolah, tidak tahu membaca, maka tidak hairanlah bila dikejar mereka tidak takut untuk lari bersembunyi di balai polis. Kerana apa? Kerana tidak membaca papan tanda! Mereka tidak tahu apa agama mereka, mereka tidak tahu halal haram. Yang mereka tahu, mereka mesti mencopet tiap hari!

Membawa mesej agama dan kenegaraan, isu halal haram dan rasuah (korupsi) paling menonjol. Dalam babak akhir apabila pelakon utama ditahan polis kerana melepaskan kanak-kanak pengemis (sebenarnya, mereka adalah penjual  jalanan, yang berusaha mencari rezeki yang halal), lelaki ini menyalahkan kerajaan yang korup sebagai sebab rakyat menjadi miskin, sampai terpaksa mengemis. Ya, memang Indonesia negara yang menduduki tempat pertama dengan kadar rasuah yang paling tinggi di dunia.

Tidak ketinggalan, ALNI juga membawa mesej betapa pendidikan itu penting. Kerana “pendidikan adalah alat untuk melompat”.

“Pencopet tanpa pendidikan berusaha mendapatkan 5bilion sebulan. Tapi, dengan pendidikan, pencopet pasti berusaha peroleh lebih dari itu.”

Lalu timbul soalan, “bagaimana caranya pencopet yang berpendidikan itu mencopet?” 😀

Lawak ALNI mempunyai mesejnya yang tersendiri, yang anda patut tonton, ketawa, dan fikir sendiri. 🙂

Dan, doa kita semoga negara kita Malaysia tidak menjadi seperti Indonesia, kalau itu yang terbaik buat kita, insyaAllah.

Advertisements

Written by wann

October 25, 2010 at 10:16 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: