d' art of thoughts

Fikir dengan akal, tilik pakai hati.

Terbanglah duhai Rerama!

with 5 comments

“Sejak mula kerja ni macam mana hidup kau?”

“Biasa saja. Pagi keluar pergi kerja, petang balik kerja, malamnya makan dan rehat.”

“5 hari seminggu itu rutin kau? Tak bosan ke, bro?”

“Apa lagi boleh buat? Malam of course nak rehat, esok nak kerja lagi.”

“Hujung minggu buat apa?”

“Haha. Kau tanya macam lah kau tak kenal aku. Macam belajar dulu juga la. Lepas Subuh, tidur puas-puas. Kalau tak keluar ke mana-mana, layan movie atau k-drama lah. bro”

Soalannya : Jika ini ialah rutin anda, selesakah begini?

Menjadi Ulat Lebih Bahagia?

Di sebuah tasik, tinggallah satu populasi ulat pemakan daun. Ulat-ulat ini begitu bahagia berkawan dan menjamu daun-daun hijau dari pokok-pokok kecil di sekitar tasik itu. Tidak sekalipun mereka terfikir untuk meninggalkan tasik itu, berhijrah ke kawasan lain, merasai enaknya daun-daun lain. Mereka takut, apa yang mereka ada sekarang adalah yang terbaik dan tidak ada di mana-mana tempat lain. Sayang sebab takut!

Sesekali, mereka bersedih bila ada antara mereka yang memanjat pada batang bunga lili, dan hilang hilang tidak muncul lagi. Mereka faham benar, bila ini terjadi, kawan-kawan mereka telah tiada, mati dan hilang ke mana!

Suatu hari, seekor ulat teringin memanjat batang bunga lili tersebut. Desakan dalamannya kuat, bagaimanapun dirinya pernah diingatkan agar tidak sekali-kali berbuat begitu. Nekad, si ulat akan memanjat batang pokok lili tersebut, dan ia berjanji pada dirinya untuk kembali kepada kawan-kawannya di sini.

Sampai di puncak batang bunga lili, si ulat ini kepenatan. Hangat mentari betul-betul membuatnya mengantuk. Si ulat mahu tidur sebentar. Ketika si ulat sedang tidur, badannya berubah. Bila si ulat ini bangun, ia melihat badannya tidak lagi seperti dulu, malah mempunyai sepasang sayap yang cantik.

"Bukan lagi diriku"

Terbanglah duhai Rerama!

Si ulat itu tadi kini adalah seekor rama-rama. So fly he did! Sedang ia terbang, ia merasakan apa yang dilihatnya kini sebenarnya jauh lebih membahagiakan, berbanding hanya hidup memakan daun sebelum ini.

Terbanglah, sayang!

Keluarlah dari Kepompong Selesa

Ayuh, keluarlah dari kepompong selesa kita. Hidup ini terlalu indah untuk dijalani dengan rutin yang sama. Jalanilah dengan indah!

Hidup ini adalah tanggungjawab. Sesekali, pandanglah ke kiri kanan kita. Apakah kita tidak punya tanggungjawab lain selain apa yang kita ada sekarang? Apakah kita tidak akan dipertangungjawabkan di atas semua (kelalaian) ini?

Above all, kita semua pemimpin bukan. Dan pastinya kita akan ditanya tentang semua ini, tentang bagaimana kita menjalani hidup.  Hiduplah untuk kekal hidup. ^_^

Advertisements

Written by wann

December 18, 2010 at 9:29 am

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nice artikel bro Wan. Naim teringat lagu Nadamurni Sunnah berjuang versi 1

    Kalau kita berjuang bukan kerna harta, pangkat ,nama dan popularati sahaja, Kita berjuang kerana Allah untuk melihat kemenangan yang kekal lama..

    Maaf ~ pejuang sekarang lebih mementingkan politik peribadi sanggup membelakangi agama…
    Wallahualam

    muhammad naim

    December 18, 2010 at 10:59 am

  2. love this syukran 🙂
    sy budak first year ukm jadi pangkat junior bro lah kan hehe.
    teruskan menuliss,boleh mengisi jiwa sy yg kosong nh =.=

    OREOO

    December 19, 2010 at 1:33 pm

  3. rerama??

    i like it!!hehehe…

    suke3…

    reramaChumey

    December 28, 2010 at 5:02 pm

  4. Well done=)

    Nur syahid

    July 4, 2011 at 6:51 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: